Αναδημοσίευση της συνέλευσης No Lager
Η προτελευταία συνεδρία, την Τρίτη 16/12, ξεκίνησε με την κατάθεση των περισσότερων από τους μάρτυρες υπεράσπισης. Αναδείχθηκαν διάφορες πτυχές του εγκλεισμού των μεταναστών στην Αμυγδαλέζα και σε άλλα κέντρα κράτησης, όπως οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και σίτισης, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η βιαιότητα και τα βασανιστήρια των ανθρωποφυλάκων, οι θάνατοι κρατουμένων μέσα στο στρατόπεδο ή κατά τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο κ.ά. Στη συνέχεια κατέθεσαν όλοι οι παρόντες κατηγορούμενοι μετανάστες. Αρνήθηκαν όλοι τις κατηγορίες και επισήμαναν ότι τους έβγαλαν βίαια από τα κοντέινερ διμοιρίες των ΜΑΤ, τους ξάπλωσαν στο προαύλιο και επέλεξαν να συλλάβουν στο σωρό όσους δεν είχαν εμφανή ή σοβαρά χτυπήματα και τραύματα από τους μπάτσους.
Η τελευταία συνεδρία του δικαστηρίου και μέρα της απόφασης (Δευτέρα 22/12) ξεκίνησε με την αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων (για όλες τις κατηγορίες) εκτός από δύο μετανάστες για τους οποίους πρότεινε την ενοχή για την κατηγορία της απλής απόδρασης (πλημμέλημα), ενώ η αρχική κατηγορία ήταν της βίαιης απόδρασης (κακούργημα). Στη συνέχεια αγόρευσαν οι δικηγόροι υπεράσπισης παραθέτοντας τις αντιφάσεις και τα εξόφθαλμα ψεύδη των καταθέσεων των μπάτσων-μαρτύρων κατηγορίας, αλλά και του κατασκευασμένου -στην υποδιεύθυνση ασφάλειας Αιγάλεω- κατηγορητηρίου, ενώ οι «αναγνωρίσεις» -που δεν έγιναν ποτέ- υποτίθεται ότι πραγματοποιήθηκαν στην Πέτρου Ράλλη. Παρουσιάστηκαν, επίσης, πολλά στοιχεία για τις συνθήκες και τα βασανιστήρια μεταναστών στα κέντρα κράτησης, την ευρύτερη αντιμεταναστευτική πολιτική που καταλήγει μέχρι τον πνιγμό και το θάνατο χιλιάδων μεταναστών και μεταναστριών ή τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υπήρξε κι ένας ρατσιστής συνήγορος «υπεράσπισης» -διορισμένος με κλήρωση από το δικηγορικό σύλλογο- ο οποίος ενοχλήθηκε “σφόδρα” από το χαρακτηρισμό των κέντρων ως στρατοπέδων συγκέντρωσης και την αναφορά των υπολοίπων συνηγόρων στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τονίζοντας ότι μπορεί μεν να υπερασπίζεται τον μετανάστη εντολέα του, ωστόσο παράλληλα πληρώνεται από το δημόσιο, οπότε υπερασπίζεται και το κράτος. Στολίστηκε, βέβαια με διάφορα κοσμητικά (μέσα αλλά και έξω από την αίθουσα), απτόητος παρόλα αυτά συνέχιζε το προκλητικό του λογύδριο μέχρι το σημείο που τον διέκοψε η ίδια η έδρα για την αναστάτωση που προκαλούσε. Πρόκειται για τον ίδιο λακέ του κράτους που κατά τη διάρκεια κατάθεσης κατηγορούμενου μετανάστη, τον ρώτησε αν θέλει να επαναπατριστεί, προκαλώντας την αντίδραση άλλων δικηγόρων και των αλληλέγγυων.
Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την απαλλαγή όλων των μεταναστών από τις κατηγορίες, εκτός από δύο που τους έκρινε ένοχους για την κατηγορία της απλής απόδρασης. Κατηγορία που προβλέπει φυλάκιση μέχρι ενός έτους και παραγράφηκε, καθώς οι μετανάστες την έχουν ήδη εκτίσει. Η συγκέντρωση αλληλεγγύης είχε maximum 60-70 άτομα, τα οποία γέμισαν τη μία μεριά της αίθουσας και στάθηκαν στο πλάι των κατηγορούμενων. Στο τέλος αποχαιρέτησαν τους μετανάστες με συνθήματα. Μέχρι την Τετάρτη 24 /12, οι προφυλακισμένοι μετανάστες παρέμεναν στις φυλακές Κορυδαλλού και Αυλώνα, αφού δεν είχε σταλεί καθαρογραμμένη η απόφαση του δικαστηρίου. Όμως ακόμη κι όταν γίνει αυτό, παρά την απαλλαγή των μεταναστών από την ποινική δίωξη, καιροφυλαχτεί η διοικητική κράτηση με πολύ μεγάλη πιθανότητα όλοι σχεδόν οι προφυλακισμένοι μετανάστες χωρίς χαρτιά να μην αφεθούν ελεύθεροι, αλλά να φυλακιστούν εκ νέου σε κάποιο κέντρο κράτησης. «Αθώοι», λοιπόν, αλλά κρατούμενοι. Σε καθεστώς εξαίρεσης, μόνιμα αντιμέτωποι με την πολεμική διαχείριση κράτους και αφεντικών. Παρά, λοιπόν, την απαλλαγή των κατηγορούμενων μεταναστών από τις βαρύτατες κατηγορίες και τις μεγάλες ποινές κάθειρξης, τα στοιχήματα της αλληλεγγύης παραμένουν πολλά και μεγάλα.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Συνέλευση No Lager